Sunday, May 30, 2010

[Jom Mandi] Taman Pertanian Sekayu

Destinasi : Taman Pertanian Negeri, Sekayu


Sebuah lokasi percutian atau lokasi percutian yang menarik dan berbaloi untuk dikunjungi. Itulah ayat atau luahan yang mungkin terpancul dari mulut pengunjung ke Taman ini. Terletak di daerah Hulu Terengganu yang mana 56KM dari Bandaraya Kuala Terengganu dan hanya 16KM dari Bandar Kuala Berang. Apa yang mungkin menjadi tanya di sini ialah apakah perbezaan dengan Air Terjun Sekayu? Sebenarnya Taman Pertanian ini hanya berada bersebelahan dengan Air Terjun Sekayu, iaitu terletak di Kg Sekayu. Perjalanan dari Kuala Terenganu hanya mengambil masa kurang dari 1 Jam. Manakala dari Bandar Kuala Berang pula mengambil masa 15 Minit sahaja.

Bayaran untuk memasuki taman ini ialah RM 1.00. Pengungjung boleh membawa masuk makanan yang dibawa dari rumah atau boleh membelinya di gerai-gerai di dalam Taman ini. Kenderaan persendirian mahupun pengangkutan awam boleh memasuki tempat ini. Dan kerap kali kawasan ini dijadikan tempat perkhemahan oleh sekolah-sekolah di daerah Terengganu.


4 Komen:

Anonymous said...

memang best mandi kat sini...airnya sejuk...

mid said...

Ni bukan kat sekayu ke? Komfius dengan sekayu ni..hurm

Ganu Kite on June 4, 2010 at 12:19 AM said...

Sebenar tempat ni hanya bersebelah dengan Air Terjun Sekayu. Kawasannya seakan2 Air Terjun sekayu cuma saiznya lebih kecil.

Anonymous said...

macam mana nak contat dengan tempat ni?

Copyright Tourism Malaysia
 

Perihal Blog dan Diriku

Blog ini diwujudkan sebagai tempat rujukan dan panduan kepada Pelancong dari dalam atau luar negeri Terengganu. Artikel yang dikarang adalah berasal dari buah pemikiran penulis sendiri berasaskan fakta dan rujukan dari buku dan media lain. Tidak wujud plagiat dalam penulisan dan juga dari sudut media iaitu gambar-gambar yang dipamerkan (watermart jomterengganu.blogspot.com) adalah hak milik blog ini dan tidak diambil dari mana-mana sumber lain. Sebarang masalah dan pertanyaan boleh email kepada saya selaku penulis blog di jomterengganu@gmail.com

Media