Friday, April 9, 2010

[Jom Selam] Pulau Tenggol

Destinasi : Pulau Tenggol

Dengan Kedudukan 14 baru nautika kira-kira 26 kilometer dari bandar Dungun Pulau Tenggol merupakan antara pulau tercantik di Pantai Timur. Pulau ini bersaiz kecil dan padat berkeluasan 50 hektar merupakan syurga bagi kaki snorkeling dan Penyelam. Keindahan batu karang yang masih asli dan di jaga membolehkan pertumbuhannya dijaga dengan baik. Terdapat pulau-pulau disekelilingnya yang mana dihuni oleh pelbagai jenis hidupan laut seperti yu, pari nudibranch dan banyak lagi.Pulau ini pernah menerima “The Best Diving in Peninsular Malaysia” oleh majalah Asian Diver Magazine pada 2002.

Antara aktiviti yang boleh dijalankan disini ialah "Snorkelling", "Scuba Diving", "Jungle Trekking", dan berjemur. Bagi penggemar Skuba, pulau ini menwarkan banyak tempat-tempat skuba yang menarik untuk di selami keindahannya. Sememangnya ia bakal memberikan para penyelam pengalaman menyelam yang indah.Mereka yang ingin berkunjung ke Pulau ini boleh menghubungi agensi yang terlibat dengan pulau ini iaitu : Tenggol Island Beach Resort, Tenggol Resort dan Aquar Tenggol Resort.

Tenggol Island Beach Resort Sdn Bhd
Kuala Lumpur office:
110B, Jalan Cerdas
Tmn Connaught Cheras
46000 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : 603 9100 3371
Fax :603 9100 3429
Resort contacts:
Tel: 609 849 4822

TENGGOL ISLAND RESORT
Main Office
210, Jalan Yahaya Ahmad,
23000 Kuala Dungun,
Terengganu Darul Iman.
West Malaysia
Tel: +609-848 4862
Fax: +609-845 7302

E-mail: tenggol@tm.net.my

Berikan Komen Anda Mengenai Tempat ini

0 Komen:

Copyright Tourism Malaysia
 

Perihal Blog dan Diriku

Blog ini diwujudkan sebagai tempat rujukan dan panduan kepada Pelancong dari dalam atau luar negeri Terengganu. Artikel yang dikarang adalah berasal dari buah pemikiran penulis sendiri berasaskan fakta dan rujukan dari buku dan media lain. Tidak wujud plagiat dalam penulisan dan juga dari sudut media iaitu gambar-gambar yang dipamerkan (watermart jomterengganu.blogspot.com) adalah hak milik blog ini dan tidak diambil dari mana-mana sumber lain. Sebarang masalah dan pertanyaan boleh email kepada saya selaku penulis blog di jomterengganu@gmail.com

Media