Di Terengganu, Budu merupakan pelengkap makanan yang sangat terkenal dan digemari. Budu ialah hasil proses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Sesetangah orang menganggap budu sebagai makanan yang busuk, tetapi bila sudah merasai penangan budu, tanggapan negatif itu akan hilang. Sebelum dicicah, budu kebiasaannya dihidang bersama lada, perahan limau nipis ataupun hirisan mangga.
Budu sering diperlekeh oleh warga luar kerana baunya yang menarik deria bau. Namun begitu, berdasarkan kajian yang dilakukan oleh siantis luar negara, penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu boleh didapati dengan mudah di pasaraya-pasaraya mahupun kedai-kedai runcit di Terengganu.
Budu sering diperlekeh oleh warga luar kerana baunya yang menarik deria bau. Namun begitu, berdasarkan kajian yang dilakukan oleh siantis luar negara, penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu boleh didapati dengan mudah di pasaraya-pasaraya mahupun kedai-kedai runcit di Terengganu.
0 Komen:
Post a Comment